Grænsesætning – 7 trin til at sætte sunde grænser?

Published | aug 15, 2024
Grænsesætning - hvordan lærer du at sætte sunde grænser

Grænsesætning: Alt du skal vide om sunde grænser og hvordan du sætter dem!

Hvad er sunde grænser?

Sunde personlige grænser er, når du står ved dig selv og dit værd, står ved dine holdninger, tanker, følelser og ikke går på kompromis med dine værdier.

Dine værdier er kernen af, hvem du er og den du ønsker at være med respekt for dig selv. Det er fundamentet for dine personlige grænser. Når du har respekt for dig selv, vil dine omgivelser per automatik også have respekt for dig, idet din fremtoning er stærkere og mere i balance, end hvis du væver i en beslutningsprocess. Det signalerer, at her er et menneske, der hviler i sig selv og egne værdier – og din “modtager” kommer ikke i tvivl om, hvor du står.

Sund grænsesætning – hvorfor er det så afgørende en faktor?

Både personligt og i andre relationer – herunder også arbejdsmæssige – spiller sund grænsesætning en afgørende rolle for din trivsel. Det styrker ikke kun dit personlige lederskab og vækst, men har også en sundhedsfremmende effekt – fysisk som mentalt. For at italesætte vigtigheden, gennemgår jeg her nogle områder, der alle gavnes af sund grænsesætning!

Effekten af sund grænsesætning

Personligt lederskab, vækst & performance

  1. Selvrespekt & selvpleje:
    At have sunde grænser handler om at respektere dine egne behov og grænser. Det inkluderer at kunne sige nej til ting, der ikke tjener dit velbefindende eller dine mål, og at sige ja til det, der støtter din personlige vækst og sundhed.
  2. Klarhed & fokus:
    Når du har tydelige grænser, ved du, hvad der er vigtigt for dig, og hvad der ikke er det. Det gør det lettere at prioritere din tid, energi og ressourcer på måder, der støtter dine mål og ambitioner. Dette fører til større fokus og produktivitet.
  3. Selvværd & selvtillid:
    At kunne sætte sunde grænser og håndhæve dem styrker dit selvværd. Det viser andre og dig selv, at du værdsætter dig selv nok til at beskytte din tid og energi. Dette bidrager til en stærkere selvtillid, hvilket er afgørende for personlig og professionel succes.
  4. Stressreduktion:
    Uden sunde grænser kan du nemt blive overvældet af forpligtelser, anmodninger og forventninger. At etablere og opretholde sunde grænser reducerer stressniveauet ved at give dig kontrol over, hvad der kommer ind i dit liv og hvordan.

Relationer – herunder arbejdsmæssige relationer

  1. Respekt & gensidighed:
    Sunde grænser viser andre, hvordan de skal behandle dig. Det skaber respekt og opmuntrer til gensidighed i forholdet. Når du viser, at dine grænser er vigtige, opfordrer det andre til at respektere dem og tilbyde det samme tilbage.
  2. Tydelighed & forudsigelighed:
    Klare grænser skaber klarhed i relationer. Det gør det lettere for både dig og andre at forstå, hvad der er acceptabelt adfærd og hvad der ikke er det. Dette reducerer misforståelser og konflikter.
  3. Sund dynamik & samarbejde:
    I arbejdsmæssige relationer skaber sunde grænser en sund dynamik. Det tillader en bedre fordeling af ansvar og ressourcer, og det fremmer et miljø, hvor samarbejde og teamarbejde kan blomstre.
  4. Forebyggelse & udbrændthed:
    I arbejdsmiljøer er sunde grænser afgørende for at forhindre udbrændthed og overarbejde. Ved at sætte grænser for arbejdstid, ansvar og forventninger kan du bevare din mentale og fysiske sundhed.

Sund grænsesætning er en essentiel færdighed, der ikke kun støtter din egen personlige vækst, dit lederskab og din performance, men i særdeleshed også dine relationer – både privat og arbejdsmæssigt. Når du træner i at sætte grænser på en sund og hensigtsmæssig måde, skal du se det som en investering i dig selv – din egen trivsel og effektivitet personligt og professionelt.

Hvordan sætter man sunde grænser?

Her er 7 gode råd til at sætte sunde og positive grænser:

  1. Kend dine behov og grænser: Vær klar over, hvad der er vigtigt for dig, og hvornår dine grænser bliver overskredet.
  2. Vær direkte og tydelig: Udtryk dine grænser klart og respektfuldt uden at være vag eller undskyldende.
  3. Vær konsekvent: Hold fast ved dine grænser, selv når det er svært, og vis at de er vigtige for dig.
  4. Lyt til dine følelser: Brug dine følelser som en guide til at identificere, hvornår dine grænser ikke bliver respekteret.
  5. Undgå skyldfølelse: Tillad dig selv at sige nej eller sætte grænser uden at føle skyld.
  6. Vær åben for forhandling: Vær fleksibel, men vær fast på dine ikke-negotiable grænser.
  7. Vær tålmodig med dig selv: Sætte sunde grænser er en proces, så vær tålmodig og vedholdende.

Disse råd kan hjælpe dig med at opbygge og vedligeholde sunde grænser, der styrker dine relationer og dit eget velbefindende.

Fastlåste mønstre kan være nøglen

At sætte grænser kan føles svært. Angsten for at blive afvist og en begrænsende overbevisning om, at dine omgivelser vil dømme dig, kan være en showstopper. Dog handler det ofte om, at gamle mønstre begrænser, og for at ændre det, kræver det, at dit mindset ændres.

Læs mere om at få et stærkt mindset

Vedholdenhed – hvordan fastholder du de sunde grænser?

Alt nyt kræver træning. Ét er at få værktøjer til sund grænsesætning, men at fastholde dem, når du møder modstand, er straks noget andet.

Min erfaring er, at en accountability er alfa og omega. Jeg selv har investeret i support i form af en coach, når jeg har skullet lære noget nyt. At have viden om, hvad jeg skal gøre af nye tiltag for at ændre, er én ting, men faktum er, at gamle mønstre og vaner kan titte frem, når ydre omstændigheder udfordrer og kræver opmærksomhed. I sådanne situationer, har en accountability været guld værd. At have en person i “baghånden”, der har kunnet støtte, vejlede og ikke mindst fastholde mig i sporet, har været essentielt for, at jeg har kunnet fastholde kursen, når jeg har mødt udfordringer!

Lyt til podcasten “Mental Parathed” om grænsesætning

Oftest stillede spørgsmål

Supervisor

Af den årsag, har jeg oprettet et online kursus om grænsesætning. Her giver jeg dig værktøjer til ændring og fastholdelse af sund grænsesætning. Intet sker uden en indsats! Kurset giver dig værktøjer til at identificere triggere, erkende egne behov og værdier og på baggrund af dette, sætte klare grænser over for dine omgivelser på en hensigtsmæssig og holdbar måde.

Ikke alene tages du gennem øvelser, der øger din bevidsthed, men du får også værktøjer til, hvorledes du hensigtsmæssigt får sat klare og sunde grænser.

Minikursus grænsesætning

Jeg håber du finder indlægget værdifuldt og begynder at tage dig selv og dine grænser alvorligt fra i dag!

Louisa

High Performance Coach & Mentor

Louisa Thostrup

Kontakt

Kontakt formular til hjemmesiden
Louisa